Vaak vragen mensen mij hoe ze nu eigenlijk moeten beginnen met sporten. Mensen willen altijd wel, voornamelijk als ze vet willen verliezen. Maar hoe krijg je het allemaal gedaan naast je dagelijkse bezigheden, je werk en je gezin? Lees in deze blogpost mijn verhaal en mijn tips die jij zelf ook kan implementeren in je eigen leven.

Beginnen met sporten klinkt misschien gemakkelijk, maar het is niet eenvoudig. Er gaan een hele boel mentale processen aan vooraf en in het begin heeft iedereen het moeilijk om de motivatie te vinden…

 

transformatiefoto Leen Peeters

Vlak na de Gastric Bypass in april 2016 was ik uitgeput. Ik kon maar een 1000-tal kcal eten (iets wat ik niemand zou aanraden die niet onder dokterstoezicht staat!!) en mijn nog steeds zware lijf, verbrandde er erg veel (hoe zwaarder, hoe meer kcal je verbruikt door gewoon te bewegen) en had eigenlijk meer voeding nodig. Ik was zwak en weerloos. Na een flinke maand thuis, kreeg ik groen licht om opnieuw te gaan werken. Ik was op dat moment freelance journalist en mijn uitgeputte collega’s (ze hadden het immers met een man minder moeten doen) die team Gent hadden moeten vertegenwoordigen in de rechtbank en op de baan verwachtten erg veel van mij.

Ook op dat moment had ik net een huis gekocht, ik moest verhuizen en was regelmatig ziek door gebrek aan weerstand en mijn nieuwe kleine, zwakke maag. Eén voordeel was wel dat de kilo’s eraf vlogen. Op drie maanden was er meer dan 20kg af (plus een kleine 10 van voor de operatie dankzij het voorbereidende proteïnedieet). De diëtiste sprak lovende woorden en zelfs mijn heelkundig specialist begon te ontdooien. Ze stuurde er wel licht op aan dat ik moest proberen sporten, ook al was ik uitgeput. 

 

De eerste stappen

Ik probeerde een paar keer te gaan joggen in de brandende eerste juni-zon met een vriendin, maar ondanks haar verdienstelijke pogingen om me aan te moedigen, kon ik haar tempo niet volgen en raakte ik almaar meer ontmoedigd. Hoe erg het met mijn conditie en kracht gesteld was, merkte ik ook tijdens onze familietrip naar het heuvelachtige Valkenburg. Een fietsvakantie, écht iets wat we allemaal graag doen, maar ik kon niet mee. Met mijn 135kg zou ik zelfs beter hebben kunnen volgen dan nu. Ik had lang niet zo weinig gewogen, maar ik voelde me zwaarder dan ooit…

In augustus 2016 had ik een maand verlof. Ik ging niet op verlof, want ik wist niet waar ik naartoe zou kunnen gaan en me comfortabel genoeg zou voelen qua eten en maagproblemen… Vanaf 1 augustus begon ik met sporten. En zeer intensief sporten. Omdat ik verder tijdens die maand niet veel te doen had, had ik eindelijk de tijd en energie. Ik begon met elke dag te joggen, zwemmen en fitnessen. Voorlopig vooral cardio, al deed ik ook alle machines één voor één tien keer. Ik keek naar andere vrouwen en hoe zij de machines gebruikten. Van het bestaan van een fitnesscommunity op Instagram wist ik nog niets af. 

cardio tov weightlifting
vooral cardio tov vooral weightlifting

In oktober 2016 ging er een nieuwe Basic Fit open in mijn wijk. Er werkte op dat moment een zeer energetische personal coach (Bruce Blanchard) waarmee ik begon te trainen. Hij organiseerde gratis groepslessen en ‘Beast Fit’ werd de highlight van mijn week. Iedere dinsdag stonden we te jump squatten, springen en de longen uit ons lijf te roepen. Ik leerde er enkele mensen kennen, waarmee ik nu nog steeds bevriend ben. Mijn eerste #fitfam 

Zo ging er een half jaar voorbij waarin ik zwemmen, fitness en groepslessen combineerde. Ik volgende geen plan en deed eigenlijk maar wat. Tot ik in april 2017 in de spiegel keek, op mijn slankste was en eigenlijk niet erg tevreden was. Ik had mijn doelgewicht bereikt, ik woog 68. Maar wat had ik om fier op te zijn? Mijn haar was kort vanwege de haaruitval, mijn benen waren nog steeds stevig en mijn bovenlichaam uitgemergeld, mijn huid was erg slap en ik wist: Nope, dit is hem niet. 

Van doelloos naar doelgericht

Gelukkig had ik de liefde voor sporten wel al te pakken en ook al ging het in het begin vooral om gezonder worden en mee te kunnen met anderen (ironisch genoeg hebben we sindsdien geen sportieve vakantie meer gedaan met het gezin – puh), ging het vanaf dan ook om uiterlijk. Ik begon met gewichtheffen en mijn spiermassa ging razendsnel omhoog. Met vallen en opstaan leerde ik en ik begon opzoekwerk te doen. Ik ontdekte de #fitspo en begon mijn eigen workoutplannen te maken. Die krachttraining heeft mijn lichaam gevormd. En let op: Je hebt niet altijd erg zware gewichten nodig, je kan spieren stimuleren op veel verschillende manieren. Afhankelijk van het doel dat jij voor ogen hebt kan je gaan joggen, zwemmen, fietsen, yoga doen, fitness, homeworkouts,…

Zo kwam ik dus bij wie ik nu ben: Iemand die haar eigen body en mind helemaal getransformeerd heeft (en daar als gediplomeerd personal coach nu ook anderen mee helpt) en geen enkele sportieve uitdaging uit de weg gaat… En ik wil graag nog enkele praktische tips delen…

hiken

Hoe implementeer ik sport

      • Mijn leuze is niet voor niets ‘Ready for change’. Begin als je er ook echt klaar voor bent. Ben je klaar om te veranderen? Echt zélf klaar? Niet omdat je dokter, familielid of vriend zegt dat je een beetje moet werken aan je conditie en je lijf. Enkel intrinsieke motivatie zal je langdurig op de been houden met sport!
      • Begin met sporten op een moment dat je er eventjes je prioriteit van kan maken, net zoals ik begon tijdens mijn staycation. Begin best niet als je net begint aan een nieuwe job, net uit bevallingsverlof bent of je middenin een verhuis zit. Begin als je er tijd kan voor vrijmaken. Hopelijk blijft tijdens drukkere periodes (al is het maar een fractie van) de goesting hangen en is het in tussentijd een gewoonte geworden.
      • Over gewoonte gesproken: Plan de tijd in je agenda, zoals een vergadering of een afspraak met een vriendin. Anders vergeet je gegarandeerd dat je eigenlijk drie keer in de week ging sporten en heb je plots geen tijd meer. Zelfs ik moet het nog steeds inplannen door mijn chaotische leven!
      • Vallen ga je doen (hopelijk niet letterlijk), maar je kan ook leren opnieuw opstaan. Don’t quit every time you need a break… 
      • Volg een plan. Ik weet niet waarom (waarschijnlijk was ik weer te koppig) ik dat zelf niet gedaan heb, maar begin niet met dingen bij elkaar te sprokkelen op internet. De dingen die ik en andere #fitstagrammers posten moet je eerder zien als motivatie of inspiratie. Van iedere week een andere instagramworkout te doen gaat je booty niet groeien. Neem een workoutplan en laat jezelf hierdoor eerst enkele maanden leiden, totdat je meer weet over de ins and outs en met welke oefening je welke spiergroep traint. Zo verlies je minder tijd en kan je later zelf aan de slag met de oefeningen die je meer voelt en leuker vindt.
      • Neem een coach onder de arm. Al is het maar enkele lessen. Hoe belangrijk die intrinsieke motivatie ook is, die extrinsieke motivatie zal je in het begin die extra push geven: Je hebt een afspraak die je moet nakomen. Bovendien is die persoon erin geschoold om ervoor te zorgen dat jij de oefeningen juist doet en die mind-muscle connection leert te gebruiken (als je dat goed onder de knie hebt, heb je niet eens zware gewichten nodig). Zo voorkom je blessures.
      • Raak niet ontmoedigd: Als je doel is om af te vallen en je begint met sport, zal je niet onmiddellijk vele kilo’s kwijtraken. Op dat moment is voeding belangrijker om gewicht te verliezen. Ik begon in die periode van augustus 2016 bijvoorbeeld voor het eerst met mealpreppen. Na een tijdje (hoe lang exact is afhankelijk van persoon tot persoon) gezonder eten en sporten, zal je meer spiermassa aangemaakt hebben en zal het afvallen dankzij het sporten pas écht op gang komen! Raak je over dat eerste punt, gaat het nadien opeens razendsnel.
transformatiefoto
Wil jij graag op de hoogte gehouden worden?
Dankuwel! Check je mailbox (ook je spam) en bevestig je inschrijving. Good vibes only, je kan je uitschrijven wanneer je wil.