De kracht van adem

Eén van de eerste dingen die ik moet zeggen tegen al mijn cliënten is: Adem in langs je neus, uit langs je mond. En ik moet het heel heel héél dikwijls herhalen ook. Mensen die denken dat ze geen conditie hebben, kunnen al veel meer dan ze denken door gewoon juist te ademen.

Adem is dus een goed wapen. Het is een pijnstiller (denk maar aan puffende bevallende vrouwen), het geeft je kracht (zuurstof loopt naar de spieren) en kalmeert je in noodsituaties (je hartslag daalt).

Tips voor een betere conditie

Een goed ritme is inademen langs je neus, uitademen langs je mond. Als je loopt kan je twee maal inademen en één maal uitademen, op het ritme van je looppas. Bovendien kan je best voor en tijdens looptraining of cardio niet te veel water drinken. Je lichaam heeft zuurstof meer nodig dan vocht op dat moment. Drink na je groepsles of je loopje gewoon voldoende water. Anders wordt het natuurlijk als je lange afstanden loopt of fietst. Dan moet je wel regelmatig drinken. Probeer tijdens zware inspanningen zo lang mogelijk langs je neus adem te halen, maar indien nodig moet je natuurlijk je mond open doen om meer zuurstof binnen te krijgen. Hou ook dan een goed ritme aan, want anders riskeer je het gevaar dat je gaat hyperventileren. Keep calm and breathe…

balans - meditatie

Tips voor meer kracht

Bij krachttraining adem je uit op het moment van je grootste inspanningsmoment. Als je een gewicht tilt, adem je dus uit op het moment dat je het boven je hoofd moet uitsteken, bijvoorbeeld. Wat vaak gebeurt, vooral bij beginners, is dat de adem ingehouden wordt. Ook bij buikspieroefeningen is dat dikwijls, maar je spieren hebben die zuurstof broodnodig. Gewoon doorademen dus 😉

Oefen je buikademhaling

Trek tijdens het ademhalen je schouders niet op, maar adem diep in langs je buik. Maak je buik dik bij het inademen en pers de lucht volledig terug naar buiten bij het uitademhalen. Een manier om dit te oefenen is door op een matje te gaan liggen met je handen op je buik. Voel je buik dik worden en terug dunner. Probeer in het moment te zijn en niet aan andere dingen te denken.

Probeer altijd via je buik te ademen, ook in het dagelijkse leven. Als je in de supermarkt staat aan te schuiven, een les volgt of op de fiets zit, sta dan eens stil bij je ademhaling en neem een mini-meditatiemomentje waarop je een minuutje of zelfs maar enkele seconden aan niets anders denkt. Hoe vaker je focust op je buikademhaling, hoe sneller het een automatisme wordt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *