Overgewicht en eetstoornissen

Het onderwerp van vandaag is er eentje dat ik lang niet beroerd heb omdat het zeer gevaarlijk is: Het kan namelijk snel verkeerd begrepen worden of je zegt ook snel iets dat niet volledig klopt… Het is erg genuanceerd… Eetstoornissen bij mensen met overgewicht. En ja, ook ik heb er nog steeds problemen mee. Dus vond ik het de beste manier om erover te bloggen door te spreken vanuit mijn eigen ervaring.

Enkele maanden geleden contacteerde iemand mij via Instagram omdat mijn posts volgens haar vaak draaien om gewichtsverlies en sport en een trigger zouden kunnen zijn voor mensen met een eetstoornis. Die reactie kwam er na deze blogpost. Lees even na om mee te zijn. Volgens haar mogen mijn posts niet altijd draaien rond verliezen van gewicht en veel sporten, want dat dat wel eens ongezond zou kunnen zijn voor mensen hun lichaamsbeeld en hun geest. Eerst en vooral: Ik hoop dat ik empowerment en een gezonde levensstijl uitdraag en dat je (ook dankzij hoe ik er zélf uitzie) niet slank moet zijn om te genieten van sport en wat je lichaam allemaal kan.

Maar het klopt dat eetstoornissen vaak gelinkt worden aan mensen met ondergewicht. Jammer genoeg zijn er net zoveel mensen die aan een eetstoornis leiden die overgewicht hebben. Mensen die constant horen dat ze moeten afvallen en zo enkel nog maar bezig zijn met het cijfer op die weegschaal (hoe minder hoe beter). Mensen die zichzelf uithongeren om dan in het weekend te bingen tot ze bijna niet meer kunnen bewegen. Mensen die uren en uren in de fitness doorbrengen om de kcals die ze de avond ervoor geconsumeerd hebben ‘weg te werken’…

Eerst en vooral: Herken je je in het bovenstaande, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts en laat je doorverwijzen naar een psycholoog of diëtist in je buurt. Ik ben geen expert, maar wel een ervaringsdeskundige: Ik eet meestal gezond, maar af en toe ook minder gezond. Ik hou van cola light, tijgernootjes, dinosauruskoeken en rosé wijn. Maar ik hou meer van mezelf, waardoor ik bovenstaande met mate kan consumeren. Dat is iets dat ik heb moeten leren, want ja, ook ik heb een eetstoornis.

Je wordt namelijk geen 135 kg zonder een eetstoornis. Oké je kan 15 kg overgewicht wijten aan genetica of een traag metabolisme, maar als je 50 kg te veel weegt… Mag je zeker zijn dat die persoon een eetstoornis heeft. Ik noemde het altijd ‘emotioneel eten’ omdat ik het echte, harde woord niet wilde horen. Ik heb problemen met binge-eating. Binge-eating kan je vergelijken met boulimie, maar bij de tweede geven mensen vaak over of sporten ze om hun extreme calorieën te ‘compenseren’. Bij mij was het: thuiskomen van het werk en eten tot ik niet meer kon. Mijn GSM afzetten en series kijken. “Nee sorry ik heb last van migraine”, omdat ik liever thuis alleen zat te eten. Niet altijd erg ongezond, maar wel altijd veel te veel.

Nog steeds heb ik daar problemen mee. Aan mijn bureau, als mijn vriend de vroege heeft en al in bed ligt, als ik alleen thuis ben,… Elke dag vecht ik tegen mij binge-eatingstoornis. En bijna elke dag overwin ik het. Bijna. Want af en toe laat ik mij gaan. En dat is geen schande, maar het toont wel dat zoiets nooit uit je leven verdwijnt. Als alcoholist kan je alcohol schrappen, als roker kan je compleet stoppen met roken, maar je kan niet stoppen met eten…

Ik geloof dat je mentale problemen zeer goed kan overwinnen met sport. “Exercise is the most underutilized antidepressant. If it would be sold in a pill it would be the most sold drug in the world.” Stop met smoesjes: Zoek hulp. Zoek een psycholoog. Zoek een coach en ga ervoor. Neem je leven in handen en ga van je hoofd naar je lichaam. Zoek jouw grond. Zoek jouw core. Geloof mij, want ik heb het gedaan en ik doe het nog dagelijks: Door jezelf te focussen op je lichaam en wat het allemaal kan, kan je héél veel bereiken. Je kan jezelf genezen en terug op de been helpen. Je kan je frustraties uitwerken en eindelijk het zelfvertrouwen krijgen dat je wil!

mental health

 

2 Antwoorden op “Overgewicht en eetstoornissen”

  1. Halelujah meid!
    Die zin gebruik ik zo vaak. Als roker hoef je geen sigaret meer aan te raken (deed ik ook sinds begin dit jaar), als alcoholist geen drank, maar stoppen met eten kan je niet.
    Zelf ben ik altijd al een binge eater geweest zonder overgewicht (ik sport veel om te compenseren) maar de laatste maanden heb ik het echter niet meer onder controle. Mijn hele leven draait om eten en daar ga ik nu mee aan de slag. Beloofd een strijd te worden, maar blogs zoals de jouwe helpen me erdoor!

    1. Is goed om te horen dat ik kan helpen, al is het maar een druppel op een hete plaat! Zoek zeker ook professionele hulp als je het gevoel hebt dat het uit de hand loopt. Probeer mindfull te eten en echt stil te staan bij wat je in je mond stopt. Eet uit alle macro’s iets bij iedere maaltijd om goedgevuld te blijven zodat Bingen alvast niet uit honger kan voortkomen. Je kan het meid!! Succes!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *