De ‘perfecte’ coach

Een beetje gek word ik ervan… Mensen die verwachten dat een coach alles kan en zijn hele leven in perfect shape is. Ik schrijf dit bericht nadat ik geshockeerd was van een instagrambericht van een fitnessvlogger. Stond zij daar 50kg te JUMP squatten, hadden mensen commentaar over hoe haar billen trilden als ze neerkwam. Ineens was die prestatie niets meer, want: “te veel lichaamsvet”.

Te veel lichaamsvet om te mogen laten zien hoe je moet jump squatten met een zwaar gewicht. Te veel lichaamsvet om een goeie vorm te laten zien bij een RDL. Geloof mij: Het is niet omdat je 22% lichaamsvet hebt, dat je geen goeie coach kan zijn. Eigenlijk heeft het er zelfs niet veel mee te maken.

perfecte coach
Helemaal andere reacties las ik bij een influencer die je gerust ‘dik’ mocht noemen. Daar was alleen maar lof en respect voor. Geloof mij, ik heb er ook enorm veel respect voor. I lived it. Maar hoe komt het toch dat er zo’n contradictie is en dat er zoveel misnoegen was voor die eerste vrouw?

Ik kan heel veel dingen, maar ik kan (durf) geen box jump, ik kan ook niet dansen en ik heb een slechte balans. Maar moet dat dan? Moet je alles kunnen als coach? Een strafpleiter is ook niet altijd goed in bedrijfsrecht…

Niemand is perfect. Een dokter kan ook ziek worden, advocaten treden ook wel eens buiten de wet en het is algemeen bekend dat de meeste psychologen ook regelmatig moeten gaan praten met iemand. Waarom moet je dan als (vrouwelijke) coach wél superslank zijn, alle oefeningen goed kunnen en zichtbare abs hebben? Coachen die al van kleins af aan met fitness bezig zijn, zijn dat wel. Dat zit in hun genen en ik zou dat ook willen. Ik ben nog geen 2,5 jaar zelf bezig. Maar dat is net goed, ik kan nog groeien. Méégroeien met mijn cliënten.

coaching

Ik ben maar een gewone mens, geen intimiderende halfgod. Wat is wél kan als de beste is mensen motiveren en zorgen dat mensen eerlijk zijn tegen zichzelf, zodat ze verder komen dan ze ooit gedacht hadden. Ik kan mensen opnieuw zelfvertrouwen geven en hun pad in hun leven positief beïnvloeden. Dàt is wat een coach tot een goede coach maakt. Niet het feit of ik mij kan optrekken of 20km kan lopen.

Bovendien staat een gezonde portie zelfrelativering en bescheidenheid iedereen. Daarom doe ik ook mee met #gymshark66. Er is altijd ruimte voor verbetering. Een mens is namelijk nooit “af” en je leert dagelijks bij.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *