Heb je er ooit bij stilgestaan waarom je eet? Is het omdat je iets zoet of zout wilde eten? Is het omdat je iemand een zak chips hoorde opendoen? Is het omdat je net een workout gedaan had? Is het omdat je bezig was met scrollen op instagram en daar iets wilde bij eten? Is het omdat je altijd om 12u je lunch neemt? Of is het omdat je een bepaalde emotie voelde? Of omdat je moe bent? Sta af en toe eens stil bij waarom je eet en naar wat voor eten je op welke momenten grijpt. Dat soort inzichten in je gedrag kan je enorm helpen als je wil afvallen.

Disclaimer: Deze blogpost is gericht naar mensen die graag zouden willen afvallen. Hiermee zeg ik niet dat iemand moet afvallen. Alle lichamen zijn mooi en je lichaam zegt niets over jezelf als persoon. Okay, Karen, in my DM’s?!  😉

Het is een algemeen bekend feit dat wij als mensheid te veel grijpen naar voeding en te veel eten, alias: de obesitasepidemie. In 2020 hebben we geleerd dat vitaliteit en gezondheid boven alles staan en je je gezondheid niet zomaar for granted mag nemen. De eerste stap naar een gezondere jij zijn de inzichten die je krijgt in je eigen gedrag en een belangrijke daarbij is (duh) voeding en eten.

Hoe weet je of je echt fysieke honger hebt?

    • Fysieke honger bouwt op en zal je nooit overvallen, wees aandachtig voor waar je lichaam naar vraagt
    • Je zou eender wat eten om geen honger meer te hebben: Een koekje? Oké! Een boterham met kippenwit? Oké! Een banaan? Oké!
    • Je voelt de honger ook aan je lichaam. Denk eens na: Wanneer heb jij voor het laatst echt die grommende maag gevoeld?
    • Het is ook gewoon al even geleden dat je gegeten hebt!

Welke soorten honger bestaan er?

Ja, er bestaan meer dan één soorten honger. We eten namelijk niet alleen omdat onze maag gromt en ons lichaam eten nodig heeft. Er bestaan 7 soorten honger: maaghonger (walvisgeluiden – de enige fysieke soort honger), oorhonger (iemand opent een zak chips), ooghonger (kookshows op tv), neushonger (vers gebakken brood – kwijl), kauwhonger (“ik wil iets krokant, nu”), hoofdhonger (bij een feestje moeten er toch altijd hapjes zijn, niet?) en harthonger. Harthonger komt voor bij ons allemaal, maar het is echter wel te vermijden. Het is waar binge-eating ontstaat en de reden waarom veel Belgen overgewicht hebben. Het komt ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

binge
Eten voor den honger die komt - nog zo eentje waar wij ontwikkelde zoogdieren dus niets aan hebben... smh

Het druk hebben, slecht slapen, hierop reageert je lichaam met hongersignalen: Het schreeuwt om die extra energie. Sinds ik gestopt ben met mijn parttime job (secretaresse bij een dokterspraktijk) die ik combineerde met in principe een voltijdse job – coaching –  voel ik dat ik veel minder honger heb en terug veel minder eet. Waar ik blij mee ben. 2020 was niet zo lief voor mijn fysiek: Een gebroken voet, corona, stress van twee zeer drukke zaken te combineren,… En nu voel ik het allemaal weer stabiliseren. Waar ik erg blij mee ben!

Mindfull eating

Koppel altijd terug naar jezelf. Leef niet zomaar je leven, maar denk na over je acties. Wees je bewust van je (eet)gedrag. Eet mindfull en dan kan je zeker ook je dagelijkse snacks en traktaties eten: Zorg ervoor dat je er dan ook echt van geniet! niet mind-less eten voor de tv maar mind-full! Meer hierover in een volgende blogpost 🙂

Wil jij graag op de hoogte gehouden worden?
Dankuwel! Check je mailbox (ook je spam) en bevestig je inschrijving. Good vibes only, je kan je uitschrijven wanneer je wil.