Voed je lichaam, niet je ziel

Onlangs sprak iemand mij aan op instagram. Hij was veel gewicht kwijt, maar het lukte hem niet om het er af te houden. Dagelijkse beslommeringen en de zorg van zijn zoontje als alleenstaande papa zorgden soms voor stress. “En dan ga ik eten”, gaf hij zelf toe. En ik was ook zo. Ben zo, eigenlijk. Ik moet hier nog steeds mee oppassen en soms eet ik hierdoor veel te veel. Maar op dat moment moet je luisteren naar je lichaam. We voeden niet onze ziel met eten, maar ons lichaam!

Bewustwording

Gelukkig kan ik mezelf altijd op tijd op de vingers tikken, mijn eerste advies aan de man was dus: Wees jezelf ervan bewust dat je het aan het doen bent. Oké, geniet nu nog eventjes van dat pak friet dat je gaan halen bent en laat het nadien los. Er is geen weg meer terug, het is gebeurd. Voel je ook niet schuldig, want het slechtste wat je kan doen is een slechte connotatie geven aan eten. Zorg er gewoon voor dat het in de komende dagen niet opnieuw voorvalt. Ik kan het ook niet laten om snoep te pakken als het bij ons op het werk op de tafel staat hoor… Niemand is heilig 😉 Haal zelf jouw ‘gevaarlijke’ eten niet in huis en je komt al een heel eind.

nutrition

Eet enkel wat je nodig hebt

Ik had het daarstraks al over slechte connotatie, maar een goede connotatie geven aan eten is eigenlijk ook niet goed. Eten is geen beloning, eten staat niet gelijk aan plezier. Eet en drink enkel datgene wat je lichaam nodig heeft en gebruik je logisch verstand. Eigenlijk kan je het helemaal niet verantwoorden om ’s avonds nog een medium pak friet met twee stukken vlees te eten. Je hebt die energie niet meer nodig en zoveel koolhydraten zijn niet goed, zeker niet ’s avonds.

Heb je een kantoorjob? Eet dan veel brainfood met Omega 3. Heb je een actieve levensstijl? Eet dan veel proteïnen. s’ Ochtends eet ik bijvoorbeeld veel proteïnen en trage suikers. Mijn yoghurt met fruit en havermout is dus ideaal: Van het fruit krijg je een onmiddellijke boost en de havermout zijn trage suikers. Neem wel magere yoghurt en havermout in zijn puurste vorm. ’s Middags durf ik eens een boterham te eten, of een soepje of een slaatje. ’s Avonds kook ik altijd vers, maar ook dan hou ik het licht en eet ik kleine porties. En de momenten waarop dat niet lukt, zijn momenten waarop ik me echt minder goed voel en minder energie heb. Je zal het snel merken als je mijn tips volgt: Weg opgeblazen gevoel, weg vermoeidheid!

Vind andere dingen

Eens je je bewust bent van wat je doet, kan je jezelf tegenhouden. Als je voelt dat je bijna gaat toegeven aan je ’troosteten’, zoek dan iets anders: Een nieuwe hobby, ga sporten, bel een vriendin op,… Jezelf afleiden zal je helpen en hoe gezonder je wordt, hoe minder je nood zal hebben aan comfortfood en na een tijdje zal je zelfs automatisch naar je nieuwe gewoonte grijpen, in plaats van naar eten.

lijstjes maken

Piekerstop

Las geplande piekermomenten in. Iedere dag 10 minuutjes waarop je alles op je af mag laten komen. Hou een notitieboekje bij de hand en schrijf alles op. Verdeel vervolgens je problemen in dingen die je nu kan doen of oplossen, dingen die je later kan doen en dingen waar je geen vat op hebt (waarom die collega vandaag zo bot deed bijvoorbeeld). Het laatste lijstje gooi je weg en met de twee andere lijstjes kan je aan de slag. Probeer je stress te reduceren door kleine dingetjes op je eerste lijstje vandaag nog te doen. Het zal je zelfvertrouwen en perspectief geven.  Zie je echt de bomen door het bos niet meer? Maak dan eens een afspraak bij een psycholoog. Veel mensen staan er nog weigerachtig tegenover, maar het is nooit slecht om een objectief persoon te confronteren met jouw zorgen!

2 Antwoorden op “Voed je lichaam, niet je ziel”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *